WikiPack

הנושאים הכי מבוקשים:
תורת הצבע פלטות (לוחות אופסט) היסטורית הדפוס מכונת דפוס
על פי סדר הא'-ב':

קרטון לאריזות לנוזלים

milk-cartonחומר הגלם לאריזות קרטון לנוזלים כגון חלב ומיצים מורכב ממספר שכבות. שכבת הבסיס היא קרטון והיא מצופה משני צידיה בניילון או פוליאתילן. למעשה מצב זה יוצר אריזה המאפשרת להכיל בתוכה נוזלים מצד אחד ומצדי שני אוטמת חדירה מבחוץ.
קרטון או נייר הבאים במגע עם נוזל נרטבים ומאבדים את התכונה הבסיסית של היותם נייר או קרטון, ואילו שכבות הניילון החיצונית והפנימית יוצרים למעשה מעין שקית אטומה.
מצב זה מאפשר אחסון של נוזל בתוך האריזה מצד אחד כאילו היה זה שק לנוזלים ומאידך מאפשר עיצוב קשיח ואיכותי של קופסת קרטון. יתרון נוסף הוא יכולת ההדפסה האיכותית על האריזה.


סביבה

הקרטון המהווה את הבסיס של חומר הגלם לאריזות הוא נטול עת ומיוצר מתאית המופקת מעצים. ספקי חומרי הגלם שמהם נרכש חומר הגלם על ידינו מנהלים תוכניות לשימור הסביבה. היערות שבהם גדלים העצים לתעשיית חומר הגלם לקרטון נוזלים עומדים בקריטריונים מחמירים של נטיעה חוזרת ונשנית של היערות על מנת להפיק מהם את העצים. במחזוריות זו השימוש הוא של "עץ תחת עץ" וחוסר פגיעה ביערות טבעיים.
אריזות הקרטון לנוזלים ניתנות למחזור במקומות שונים בעולם כאשר בתהליך המחזור נעשית הפרדה בין שכבות הניילון או הפוליאתילן וקרטון הבסיס והם נלקחים לשימוש חוזר לתעשיית הניילון והקרטון הממוחזר.
קרטון הנוזלים הינו קרטון בעל איכות גבוהה מאוד וככזה "מבוקש" מאוד בתהליך המיחזור להשבחת איכות הקרטון הממוחזר.


ספקי חומר הגלם

חברת דוקרט אוורגרין רוכשת את חומר הגלם לאריזות נוזלים מהיצרנים המובילים בעולם. יצרנים אלו עומדים בתקנים המחמירים של חומרי גלם לאריזת מוצרי מזון.


שימושים

עיקר השימוש בחומר הגלם או הקרטון לנוזלים הוא לאריזות בתחום המזון, אולם בשל תכונות האטימות הטובות מחד והעיצוב מאידך חומר הגלם מאפשר שימוש טוב גם לסוגים אחרים של מוצרים, כגון דטרגנטים או מוצקים שאינם נוזלים ודורשים איטום לשמירה על איכות וטריות המוצר (דגנים, שוקולד, סוכר ועוד).


תכונות נוספות

בכל אחת משלוש משפחות המוצר ניתן למצוא חומר גלם בעל משקל מרחבי שונה (נמדד בערכים של גרם למטר מרובע), עובי שונה (או קליפר – נמדד במיקרונים) ותכונות נוספות כמו דחיסות החומר ועוד. בדרך כלל ככל שהאריזה גדולה יותר נשתמש בחומר גלם בעל משקל מרחבי ועובי גבוהים יותר. למשל אריזה לתכולה של 2 ליטר תהיה בעלת משקל מרחבי ועובי גבוהים יותר משל אריזה לתכולה של 1 ליטר – גם אם המוצר שבתוך האריזה הוא אותו המוצר (למשל חלב 3%). זאת על מנת לאפשר לקופסא להיות קשיחה מספיק כדי לשאת את נפח הנוזלים שבתוכה תוך שהיא שומרת על צורת כקופסא.


מבנה הקרטון

milkcartboardlayersבנוסף לשלוש השכבות המרכיבות את הקרטון - בסיס מקרטון וציפוי פנימי וחיצוני של פוליאתילן ניתן להוסיף מספר שכבות ביניים נוספות, התורמות לשיפור חוזקו ויכולת העמידות של הקרטון. אנו מבחינים בעיקר בין 3 משפחות של קרטון לנוזלים:

 

1) קרטון נוזלים רגיל - מכונה גם "קרטון חלב" (משמש בעיקר לאריזת חלב) - זהו הקרטון הבסיסי המורכב משכבת קרטון מצופה בשני צדדיה. חומר גלם זה משמש בעיקר לאריזת מוצרי חלב ומאפשר חיי מדף בקירור של עד מספר שבועות. זהו הקרטון הנחשב אצלנו לחומר הגלם הבסיסי.

2) קרטון נוזלים עם שכבת איטום או כפי שמכונה באנגלית קרטון BARRIER.
בקרטון זה נוספת שכבה אחת או מספר שכבות של חומר נוסף כמו עוד תוספת של ניילון או שכבת EVOH (ETHYLENE VINYL ALCOHOL) - זהו סוג של ניילון או פולימר שמאפשר הגנה ואטימה טובה יותר על המוצר בתוך האריזה.
ההגנה היא בעיקר מפני חדירת חמצן (חימצון המוצר) וחדירת אור - שני גורמים היכולים לפגוע באיכות המוצר ובשמירה עליו לאורך זמן.
שכבות ה-BARRIER נועדו לאפשר חיי מדף ארוכים יותר ומאפשרות שמירת המוצר בקירור וצריכה שלו לאחר מכן עד למספר חודשים. (תלוי גם בגורמים נוספים כגון: תהליך המילוי, איכות החלב,שרשרת הקירור וכדומה).
בדרך כלל משתמשים בשכבה זו לאריזה של מוצרים הדורשים הגנה גבוהה מפני חמצן ואור כמו מיצים או מוצרי חלב בעלי חיי מדף ארוכים.

3) קרטון נוזלים עם שכבת אלומיניום.
בחומר גלם זה מוסיפים שכבת אלומיניום. המטרה בהוספה של שכבה כזו היא הגנה ואטימה הגבוהה ביותר מפני חדירת חמצן ואור.
קרטון מצופה אלומיניום מאפשר שימוש גם במילוי של המוצר כאשר אינו מקורר - תהליך שנקרא "מילוי חם" שבו ממלאים את הקרטון במוצר לאחר תהליך פסטור או בישול לפני שמקררים אותו. קרטון זה מאפשר במקרים מסוימים לאחסן את המוצר גם ללא קירור.



הסכמה הזו מתארת לדוגמא מבנה של חומר גלם המכיל שכבת אלומיניום בחתך מן הצד:

milkcartonmaterial